78192

Včelařská konference

(Internetová stránka otevírající prostor pro komunikaci včelařů)



Jméno: E-mail:
Téma:
Příspěvek:
Jmeno sladkeho produktu vcelHeslo: Opište červené slovo pozpátku do kolonky.

U vašeho příspěvku bude zobrazena IP adresa, ze které příspěvek odesíláte.
Délka příspěvku je omezena na 10000 znaků.

Prosíme účastníky konference, aby při podání nového příspěvku do konference vždy vyplnili kolonku "téma". V případě, že reagujete na některý již uveřejněný příspěvek, tak to důsledně čiňte pomocí funkce "Odpovědět do diskuze na příspěvek číslo...", která je k dispozici vpravo vedle každého zobrazeného příspěvku. Funkce, která je pro každý zobrazený příspěvek k dispozici: "Zobrazit odpovědi na tento příspěvek.", bude správně fungovat jen v případě, že budete dbát výše uvedených pokynů.)


Zběžné zobrazení

Archiv Včelařské konference


R. Polášek (85.71.180.241) --- 26. 5. 2011
Re: Fascinovany

"Tohle si nedovedu dost dobře představit, po pár měsících bude med v buňkách jako kámen. Jak ho chceš vytáčet? Rozehřátí medu v plástech nevidím reálně, protože aby se dalo mluvit o nějakém rozumném rozpuštění, musel by se plást nahřát na 40-45°C a to nepřežije. Navíc by museli být rámky komplet zavíčkované, jinak to nemá vůbec smysl. Lepší je vytočit do sudů a při nejhorším to včelám vrátit v roztoku (podnícení, které by se jen vrácením plástů nedosáhlo)."

Já jsem nějaké plást skladoval a rozehříval. Plásty s medem se rozehřát dají, chce to jen na těch cca 40 st C zahřívat pomalu, několik dnů, aby při tom zahřívání nebyl velký tepelný spád a plásty se místně nezahřály nad těch 45 st C. Med se obvykle úplně nerozpustí do průměrného tekutého medu, nicméně se docela dobře vytočí. Problém by možná dělaly medy, co krystalizují v buňkách na hodně tvrdý med s velkými krystaly, které by se zasekly v buňkách, to ale zas tak moc nemám vyzkoušené.

Cena medu v plástu na krmení na zimu se nedá porovnávat s cenou cukru, pouze s cenou plástu plného zpracovaných cukerných zásob. A v tom plástu je vedle cukru už i práce při zakrmování plus cukr, který včely navíc spotřebují na zpracování zásob.
V plástu medu jsou zas potom náklady na to skladování v chladné komoře.
Ale mezistěna nebo světlý plást plný řepkového medu není problém teď odebrat a do začátku krmení prostě skladovat i za normální teploty. Jen musí být mezi plásty mezery, aby se do nich nedali zavíječi . A nesmí tam být pyl! A musí to být v suchším prostředí, jinak med začne absorbovat vodu, nabývat na objemu a vytékat z buněk a kvasit. A mimo dosah mravenců, u mně v baráku dost obtížně zajistitelné.

Odpovědět
do diskuze
na příspěvek
číslo 52429


Zobrazit
odpovědi
na tento
příspěvek


Zobrazit
celé
vlákno

   
P.Krátký (46.13.52.69) --- 26. 5. 2011
Re: Fascinovany

Jen musí být mezi plásty mezery, aby se do nich nedali zavíječi .

-----------------------------------------------------

Zavíječ je aktivní až nad 10 stupňů,takže stačí mít v tom chlazeném skladě teplotu nižší a naopak můžu ty plásty v nástavcích srazit víc k sobě,aby se jich tam víc vešlo...

Zdraví Pavel

Odpovědět
do diskuze
na příspěvek
číslo 52432


Zobrazit
odpovědi
na tento
příspěvek


Zobrazit
celé
vlákno

      
R. Polášek (85.71.180.241) --- 26. 5. 2011
Re: Fascinovany

"Zavíječ je aktivní až nad 10 stupňů,takže stačí mít v tom chlazeném skladě teplotu nižší a naopak můžu ty plásty v nástavcích srazit víc k sobě,aby se jich tam víc vešlo... "

Světlé plásty nebo vystavěné mezistěny, zavíčkované odzhora až dolů , se dají uložené s mezerami skladovat i za normální teploty. Zavíječ do nich nejde nebo jde jen velice málo, takže do podletí jsou úplně v pohodě. Působí malá atraktivita světlého plástu dohromady s tím, že larva zavíječe se nemůže prohryznout do buňky se sladinou, protože by to zalilo, musí vegetovat v úzké mezistěně plástu..
Nesmí tam být buňky s pylem, ten je naopak pro zavíječe ohromně atraktivní.

Odpovědět
do diskuze
na příspěvek
číslo 52434


Zobrazit
odpovědi
na tento
příspěvek


Zobrazit
celé
vlákno

Všechny správně vytvořené příspěvky na toto téma





Klikněte sem pro nápovědu